Vragen en Antwoorden


Vraag 002: Op 15 mei 1859 werd bovenstaande brief verzonden vanuit BOXMEER naar genoemde soldaat in Breda. Bijna alles van de adressering is duidelijk. Maar wat staat er onder de plaatsnaam Breda?
Antwoord: In 1859 lag het 6e RI in de Chassť kazerne te Breda. De verzender vermeldt naast Breda geen andere plaatsaanduiding/adres waar het 6e RI zich bevindt anders dan dit laatste woord dus dat is het adres. Het woord begint met een grote hoofdletter S, dan volgt een soort "n" achtige letter , daarna een "a" gevolgd door een soort "/". In de oude tijd werd een dubbele "s" niet als "ss" geschreven maar op z`n Duits als een soort "?". Daarna volgt een soort a of e , gezien de uithaal achter deze letter denk ik een "e". Er staat dus naar mijn mening "Shasse". Spelling in die tijd was zoals je het hoorde dus Chasse werd Shasse of Srasse. Ik denk dus dat er Chassť werd bedoeld.

Vraag 001: Bovenstaand poststukje heeft een machinestempel waarin vermeld staat " THE NETHERLANDS NAVY ". Gedateerd 16. X. 46. en gebruikt in Londen. Wie kan mij wat informatie verstrekken over dit stempel?
Antwoord: Tijdens WOII was het hoofdkwartier van de Nederlandse Marine onder vice-admiraal J.T. Furstner gevestigd op 2-4 North Row in Mayfair, London W1. Stempelmachine N-359, met het getoonde stempel, was waarschijnlijk daar geplaatst en had als reklameblok " ROYAL NETHERLANDS NAVY / 4 NORTH ROW / LONDON W.1.